Kulturni sadržaji

KULTURNI SADRŽAJI U TERMALU

PREDSTAVA ”SLAVNE SRPSKE VOJVODE”

Krajem novemmbra smo uživali u predstavi SLAVNE SRPSKE VOJVODE, autora dr Miće Živojinovića, koji je i učestvovao u predstavi kao narator. Vojvode Živojina Mišića i Stepu Stepanovića maestralno su dočarali glumci Narodnog pozorišta u Beogradu Dimitrije Ilić i Lepomir Ivković, koji su nagrađeni burnim aplauzom publike.
Ovo je samo početak bogate kulturne ponude koju priprema SB ”TERMAL”, a u kojoj će naši gosti, stanovnici Vrdnika i opštine Irig moći da uživaju u narednom periodu.

”LEKOVITE VODE VOJVODINE”

Promocija knjige ”Lekovite vode Vojvodine” autora prof. dr Jovana Maksimovića održana je u banket sali SB ”TERMAL”.
Knjiga se u značajnoj meri bavi Vrdnikom, našom ustanovom i lekovitim svojstvima kojima raspolaže voda koju koristimo u terapijama i u kojoj možete uživati u našim bazenima.
Zahvaljujemo se autoru knjige kao i Srpskoj čitaonici u Irigu kao izdavaču, prof. dr Dušanu Laloševiću i prof. Veri Novković koji su učestvovali u današnjoj prezentaciji ove lepe i važne knjige.
Prisutne je u ime SB ”TERMAL” i u ime direktora Dragana Kosovca, pozdravio Dr Human Samii, specijalista sportske medicine i dugogodišnji lekar u našoj ustanovi.

Obilazak manastira

Dolaskom u SB „Termal“ imate jedinstvenu priliku da obiđete čak 16 srednjovekovnih pravoslavnih manastira koji Fruškoj gori daju epitet još jedne srpske ”Svete gore” i svrstavaju je među najveće i najznačajnije svetkovine srpskog naroda.
Sa burnom istorijom, arhitektonskom i likovnom lepotom, a naročito značajem i ulogom duhovnog središta srpskog naroda, neki od fruškogorskih manastira sigurno će biti Vaša nezaobilazna destinacije.
Najbliže – vrdničku Ravanicu i manastir Jazak nikako ne smete zaobići, nalaze se na svega 1 km, odnosno 4 km od ”Termala”.
MANASTIR RAVANICA

Manastir je najpoznatiji po moštima Svetog Kneza Lazara koje su tu donešene posle „Velike seobe Srba“. I danas se u manastiru nalazi deo njegovih moštiju, ali i mošti Svete Velikomučenice Anastasije iz 3. veka, kao i svetinje sa Hristovog groba.

Vrdnička Ravanica ušuškana u samoj banji poznata je i po jednom od najlepših manastirskih konaka na Fruškoj gori.

MANASTIR JAZAK

Jedinstvena kombinacija stare srpske arhitekture sa baroknim i, što je posebno interesantno, islamskim uticajima, izdavaja ovaj najmlađi fruškogorski manastir (polovina XVIII veka) i kao jedan od najlepših arhitektonskih spomenika na Fruškoj gori.

Legenda ga vezuje za despota Jovana Brankovića, a razlog za Vašu posetu može da bude i naklon moštima poslednjeg Nemanjića – Svetog Srpskog Cara Uroša.

KONTAKTIRAJTE NAS:

ADRESA
22408 Banja Vrdnik, ul. Karađorđeva br. 6

MAIL ADRESA
sbtermal.recepcija@gmail.com

TELEFONI RECEPCIJE
069-755-736
069-755-727