Manifestacije

Pored mnogobrojnih sadržaja koje Vam nudi Banja ”Termal” kao i sam Vrdnik, postoji još mnogo lepih manifestacija koji se održavaju u našoj neposrednoj blizini i kojima možete da upotpunite boravak kod nas.

manifestacije u našoj okolini

VIDOVDANSKI SABOR

Najvažnija godina za Vrdnik i vrdničku Ravanicu je 1697. godina, kada u ovaj opusteli i porušeni manastir dolazi kir Dimitrije i sa sobom donosi mošti Svetog kneza Lazara.

Želeći da očuvaju tradiciju, Vrdničani svake godine 28. juna organizuju „Vidovdanski sabor“ za vreme koga posebnu pažnju posvećuju negovanju tradicije, vrednostima materijalne i duhovne kulture, narodnim običajima i verovanjima naroda ovog kraja.

PUDARSKI DANI

Manifestacija posvećena pudaru – čuvaru vinograda od početka zrenja grožđa pa do berbe.

Upravo u tom periodu (treći vikend septembra) u opštini Irig održavaju se „Pudarski dani“. Ukoliko budete naši gosti u tom periodu, ne propustite da probate najbolji pudarski paprikaš, okušate se u berbi grožđa, provozate zapregama i, naravno, probate vrhunska fruškogorska vina.

KONJI PONOVO KASKAJU MALOM REMETOM

Manifestacija posvećena ljubiteljima konja i konjskih zaprega koja se krajem septembra svake godine održava u Maloj Remeti u organizaciji kluba ljubitelja konja ”Fruškogorski ždrebac”.

Pored uživanja u konjima, posetioci mogu da uživaju i u vrhunskim sremačkim specijalitetima i vinima.

DANI VINA U RIVICI

U duhu tradicije, u Rivici (udaljenoj samo 5 km od „Termala“) krajem januara organizuju se „Dani vina“.

Tih dana sve je posvećeno vinima i sremskoj kuhinji. Piju se špriceri, jedu čvarci, krvavice i kobasice, biraju se najbolji podrumi i proizvođači vina. Celu atmosferu upotpunjuju tamburaši i igrači u narodnim sremačkim nošnjama.

GUŠČIJADA U ŠATRINCIMA

Svakog oktobra u Šatrincima se organizuje manifestacija posvećena guskama i sve je u znaku ovih pernatih životinja.

Uz bogat kulturno umetnički program održava se nadaleko čuveno takmičenje u kuvanju guščijeg paprikaša.

DOSITEJEVIM STAZAMA

Ako ste ljubitelj prirode, Planinarsko društvo „Dr. Laza Marković“ iz Iriga, svake godine u maju organizuje planinarenje pod nazivom „Dositejevim stazama“.

Tom prilikom možete učestovati u pohodu na Frušku goru i njene manastire, nakon čega Vas očekuje zabava u planinarskom domu na Iriškom vencu.

FRUŠKOGORSKI MARATON

Ako želite da se dokažete sebi, da započnete bitku za zdrav život, poboljšate psihofizičku kondiciju, „Fruškogorski maraton“ je manifestacija za Vas.

Održava se svake godine oko prvog maja i traje dva dana. Na maratonu učestvuju preko 10.000 maratonca, ljubitelja prirode, planinara, entuzijasta iz celog regiona i nekoliko evropskih zemalja.

Obilazak manastira

Dolaskom u SB „Termal“ imate jedinstvenu priliku da obiđete čak 16 srednjovekovnih pravoslavnih manastira koji Fruškoj gori daju epitet još jedne srpske ”Svete gore” i svrstavaju je među najveće i najznačajnije svetkovine srpskog naroda.
Sa burnom istorijom, arhitektonskom i likovnom lepotom, a naročito značajem i ulogom duhovnog središta srpskog naroda, neki od fruškogorskih manastira sigurno će biti Vaša nezaobilazna destinacije.
Najbliže – vrdničku Ravanicu i manastir Jazak nikako ne smete zaobići, nalaze se na svega 1 km, odnosno 4 km od ”Termala”.
MANASTIR RAVANICA

Manastir je najpoznatiji po moštima Svetog Kneza Lazara koje su tu donešene posle „Velike seobe Srba“. I danas se u manastiru nalazi deo njegovih moštiju, ali i mošti Svete Velikomučenice Anastasije iz 3. veka, kao i svetinje sa Hristovog groba. Vrdnička Ravanica ušuškana u samoj banji poznata je i po jednom od najlepših manastirskih konaka na Fruškoj gori.

MANASTIR JAZAK

Jedinstvena kombinacija stare srpske arhitekture sa baroknim i, što je posebno interesantno, islamskim uticajima izdavaja ovaj najmlađi fruškogorski manastir (polovina XVIII veka) i kao jedan od najlepših arhitektonskih spomenika na Fruškoj gori.

Legenda ga vezuje za despota Jovana Brankovića, a vašu stvarnost za posetu i poklon moštima poslednjeg Nemanjića – Svetog Srpskog Cara Uroša.

KONTAKTIRAJTE NAS:

ADRESA
22408 Banja Vrdnik, ul. Karađorđeva br. 6

MAIL ADRESA
sbtermal.recepcija@gmail.com

TELEFONI RECEPCIJE
069-755-736
069-755-727